Dry-needling is een behandelmethode afkomstig uit Canada en kan als aanvulling worden toegepast op de normale fysio- of manueel therapeutische behandeling. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt die daarna snel en langdurig ontspannen.

Dry needling is anders dan acupunctuur

Voor deze behandeling wordt een normale, “droge” (dry) acupunctuurnaald gebruikt waarbij er dus geen vloeistof in de spier gespoten wordt. Dry needling is geen acupunctuur. Anders dan bij acupunctuur, waarbij vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet worden die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ‘energie’ in het lichaam, wordt er bij dry needling meestal maar één naald gebruikt waarmee kortdurend in de spier wordt geprikt. Dry needling werkt op specifieke punten, de zogenaamde ’triggerpoints’ en is dus geen energiebehandeling.

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints zijn kleine, drukpijnlijke verkrampingen in een spier die naast lokale pijn in een spier ook op andere plaatsen (‘op afstand’) in het lichaam pijn veroorzaken. Triggerpoints kunnen door tal van oorzaken ontstaan, bijvoorbeeld door een verkeerde beweging of een ongeval/sportletsel, maar ook door een langdurig verkeerde houding of overbelasting of langdurige immobiliteit (gips), voetafwijkingen, instabiliteit, verschil in beenlengte, slaaptekort, te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak of psychologische factoren zoals stress of depressiviteit.
Onze fysiotherapeut zoekt naar deze triggerpoints, omdat ze vaak de oorzaak kunnen zijn van de klachten.

Wat zijn de eigenschappen van de triggerpoints?

  • Pijn / stijfheid lokaal in een spier en soms ook pijn elders ‘op afstand’.
  • Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten.
  • Verminderde kracht in de betrokken spier(en).
  • Pijnontwijkend gedrag; je gaat ‘anders’ bewegen.
  • Tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid.

De Dry-needling behandeling

Onze fysiotherapeut analyseert eerst uw klachten via een gesprek en gericht onderzoek. Onderdeel hiervan is het onderzoek van de betrokken spieren die mogelijk de pijn veroorzaken. Vervolgens wordt er specifiek naar triggerpoints gezocht die mogelijk de oorzaak kunnen zijn van de klachten. Deze triggerpoints worden daarna aangeprikt met een naaldje. Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van kortere duur. Na de behandeling worden er oefeningen en gerichte adviezen meegegeven om de verbeterde situatie te behouden.

De vergoeding

Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen de kosten van dry-needling onder uw normale fysiotherapeutische vergoeding.

Meer informatie is ook te vinden op https://www.dryneedling.nl/