Oncologie

Kanker, het kan helaas iedereen overkomen. Iedereen die te maken krijgt met kanker gaat een onzekere periode tegemoet.

Oncologie houdt zich bezig met de zorg voor mensen met kanker. Meer dan 800.00 mensen leven met en na kanker. Hoewel een groot deel van hen geneest, kampen velen nog met gevolgen van kanker en de behandelingen.

Het goede nieuws is wel dat de behandelingen steeds beter worden en dus steeds meer mensen deze ziekte overleven, of wanneer mensen niet meer geheel “schoon” verklaard kunnen worden, de ziekte wel steeds langer onder controle gehouden kan worden.

Vormen

Er zijn meer dan 200 verschillende soorten kanker. Eén eigenschap hebben ze allemaal gemeen: een ongecontroleerde deling van veranderde lichaamseigen cellen. De oorzaak zit meestal in een fout, die ontstaan is in het genetisch materiaal dat de celdeling onder controle houdt.

Klachten

De impact van kanker is vaak groot voor u en ook voor uw omgeving.
Die impact is vaak op meerdere vlakken, zowel fysiek, emotioneel, psychisch, maar ook sociaal. Vaak gehoorde klachten zijn achteruitgang van conditie, vermoeidheid, moeite met concentreren, stijve gewrichten en angstig (voor de toekomst).

Vanuit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat fysieke activiteit kan helpen bij het verminderen van klachten van fysieke en mentale oorsprong bij oncologische patiënten.

Behandelmogelijkheden

Afhankelijk van de fase waarin u zich bevindt, hebben we verschillende behandelmogelijkheden.

Tijdens het curatieve en palliatieve fase bieden wij de mogelijkheid tot het deelnemen aan het beweegprogramma oncologie. Voor meer informatie hierover, zie het onderdeel beweegprogramma oncologie op onze website.

Tijdens de terminale fase bestaat de behandeling vooral uit het zo comfortabel maken van de situatie. Dit kan bestaan uit pijnvermindering, houdingsadvies, ondersteuning bieden aan partner, maar ook soms samen kijken wat iemand nog graag zou willen. We bekijken dan samen of dat haalbaar is. In deze fase werken we over het algemeen nauw samen met de ergotherapeut.

Binnen onze praktijk worden dit beweegprogramma gegeven door Mirella de Zeeuw. Zij heeft als specialisatie oncologie en is daarnaast ook oedeemtherapeut.